Kaj je popuščanje srca in kako prepoznamo znake popuščanja pri psih in mačkah?

Popuščanje srca ni samostojna bolezen, temveč je končni rezultat napredovanja že obstoječe bolezni srca in ožilja. Ni nujno, da vse bolezni srčno-žilnega sistema privedejo do srčnega popuščanja, toda v kolikor te bolezni napredujejo (ko popustijo kompenzatorni mehanizmi), je potrebno zdravljenje le-tega. Ločimo prirojene in pridobljene bolezni srca in ožilja.  Najpogostejše prirojene bolezni srca pri psih so perzistentni duktus arteriousus (PDA), pulmonalna stenoza (PS), aortna stenoza (AS), displazija atrioventrikularnih zaklopk, defekt medprekatnega (VSD) ali atrijskega pretina (ASD). Pri mačkah se prirojene bolezni srčno-žilnega sistema pojavljajo redkeje. Največkrat se soočamo z displazijami atrioventrikularnih zaklopk, PDA, VSD, AS in endokardialno fibroelastozo. Pridobljene bolezni srca s katerimi se najpogosteje srečujemo pri psih so dilatacijska kardiomiopatija (DKM) (pri velikih pasmah psov) in miksomatozna degeneracija zaklopk (pri malih pasmah psov), pri mačkah pa s hipertrofno kardiomiopatijo in restriktivno kardiomiopatijo. Redkeje pa se pojavljajo obolenja srca, kot so: infektivni endokarditis, tumorji na srcu, manifestacija s srčno glisto, itd. K boleznim srca in ožilja so bolj nagnjeni samci in na splošno predstavljajo bolezni srca ter ožilja do 10 % obolenj pri psih in mačkah.

Kako prepoznati, da ima vaš ljubljenček bolezen srca?

Zdrav mladič je živahen, igriv, ješč in primerno prirašča. Pri mladiču s prirojenimi boleznimi srca in ožilja lahko opazite zmanjšano aktivnost, apatijo, pomodrele sluznice, lahko kolabirajo, oteženo in hitreje dihajo, manj jedo ter hujšajo. V kolikor opazite naštete znake, je najbolje, da žival pripeljete k veterinarju oz. ob rednem cepljenju veterinarju povejte vsa vaša opažanja. Veterinar bo na podlagi anamneze, kliničnega pregleda in uporabo določenih diagnostičnih naprav (elektrokardiografija, rentgensko slikanje, ultrazvok) lahko potrdil ali izključil morebitno bolezen srca in ožilja oziroma vas napotil k specialistu veterinarske kardiologije. Velikokrat se zgodi, da prirojene srčne napake diagnosticiramo tudi v starejšem življenjskem obdobju.

V kolikor imate starejšega kužka in boste ugotovili, da se na sprehodu hitreje utrudi, išče bližnjice do doma, kašlja (ob vznemirjenju ali mirovanju), se hitro zadiha, hitreje in oteženo diha, lahko kolabira, se mu povečuje trebuh zaradi nabiranja tekočine, ima zatečene okončine, ima slab apetit in hujša ima najverjetneje pridobljeno bolezen srca, katere stanje je napredovalo. Pri mačkah je znake popuščanja srca težje prepoznati. Najpogosteje lahko vidimo, da mačka začne hitreje dihati, diha z odprtim gobčkom, ni živahna in le redkokdaj kašljajo. V kolikor bolezen srca spremlja tromboembolija vidimo, da začne mačka vleči okončino za seboj in je ne uporablja. Taka okončina je na otip hladna, blazinice na tački so pomodrele in ob dotiku prizadeta okončina zelo boli. Ob takih znakih ne odlašajte in nemudoma pripeljite psa oziroma mačka k veterinarju, ki bo presodil, ali je vzrok prej naštetim težavam v boleznih srca ali ne, saj se podobni klinični znaki pojavljajo tudi ob drugih bolezenskih stanjih (npr. bolezni dihalnega sistema). Nekatere pridobljene bolezni kot so kardiomiopatije lahko povzročijo popuščanje srca že v starosti 6 mesecev.

Kako zdravimo popuščanje srca?

Določene prirojene bolezni srčno-žilnega sistema lahko pozdravimo, in sicer s kirurškimi posegi, v kolikor so mogoči. Pri pridobljenih boleznih srca in ožilja pa zdravimo le simptome, ki nastanejo zaradi okrnjenega delovanja srca. Zdravljenje je odvisno od vrste bolezni in stanja v katerem se nahaja bolnik z obolenjem srca.

Najnovejši prispevki

Oznake