Kaj je paradontalna bolezen in ali lahko prizadene mojega psa/mačko?

Parodontalna bolezen je kronična bolezen obzobnih tkiv, do katere pride, podobno kot pri ljudeh, v glavnem zaradi nalaganja zobnih oblog (rumeni do rjavosivi zobje ob dlesni) in je posledica vnetnega odgovora organizma na bakterije v zobnih oblogah.
Prva reakcija na zobne obloge je vnetje dlesni, ki ga prepoznamo po rdeči barvi dlesni. Normalno so dlesni rožnate. Ko ljubljenčku odpremo gobček zaznamo neprijeten zadah.
Začetni stadij parodontalne bolezni lahko diagnosticira veterinar, ko pri anestezirani živali izmeri globino žepkov med dlesnimi in zobmi.
Napredovano bolezen se prepozna po: smradu iz gobčka, majavih zobeh, rdečih dlesnih, umiku dlesni, močnejšem slinjenju kot navadno, bolečini (ne bo pustil dotikanja gobčka, s tačkami si bo drgnil gobček, ne bo jedel ali bo jedel le mehkejšo hrano).

Na zobeh je normalno prisotnih veliko bakterij, ki so del koristne mikroflore v ustih in preprečujejo razvoj škodljivih (patogenih) bakterij. Če zob ne čistimo, mehke zobne obloge mineralizirajo in nastanejo trde zobne obloge (zobni kamen), v katerih se ustvarijo ugodni pogoji za razvoj patogenih bakterij in tako se ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami poruši. Škodljive bakterije so še posebej prisotne v oblogah, ki segajo pod dlesni.

Parodontalna bolezen je posledica vnetnega odgovora organizma na bakterije v zobnih oblogah. Substance, ki se sproščajo ob vnetju ter bakterije in njihovi toksini poškodujejo alveolarno kost in tkiva ob koreninah zob. Posledica je odstop dlesni, majavost in izpadanje zob, abscesi, bolečina, krvaveče dlesni.  Bakterije in njihovi toksini se lahko s krvjo raznesejo po organizmu in povzročijo bolezni srca, ledvic, jeter, pljuč in sklepov.

Parodontalna bolezen se pogosteje pojavlja pri določenih pasmah psov, predvsem so to manjše pasme, vendar za parodontalno boleznijo lahko zboli katerikoli pes ali mačka. Faktorji, ki vplivajo na razvoj parodontalne bolezni so: prirojeni dejavniki (pasemska nagnjenost, zaostali mlečni zobje, preštevilčni zobje), prehrana, stres, nekatere kronične bolezni (diabetes, kronična odpoved ledvic, okužba s FIV/FeLV pri mačkah), starost in pomanjkljiva higiena zob.

Kako lahko preprečim razvoj parodontalne bolezni?

Najpomembnejši ukrep pri preprečevanju razvoja parodontalne bolezni je vsakodnevno ščetkanje zob. Pri tem uporabimo zobno ščetko ter zobno pasto prilagojeno psom ali mačkam. Na začetku je potrebno veliko vztrajnosti, odločnosti in potrpljenja, da se ljubljenček navadi na čiščenje zob, zato priporočamo, da začnete s ščetkanjem že pri mladičku. V pomoč pri vzdrževanju ustne higiene so lahko tudi razni trši prigrizki namenjeni  posebej za nego zob in prilagojena prehrana. Do 6 meseca starosti mladič zamenja mlečne zobe za stalne, zato pri tej starosti veterinar že lahko oceni morebitne napake v izraščanju zob in opazi zaostale mlečne zobe, katere je potrebno odstraniti.

Odstranjevanje zobnega kamna z ultrazvočnim odstranjevalcem zobnega kamna:

Če so se vašemu ljubljenčku že nabrale trde zobne obloge, le teh s ščetkanjem ne boste mogli odstraniti. V tem primeru pripeljite vašega ljubljenca v ambulanto, kjer mu bomo ostranili zobne obloge z ultrazvočnim odstranjevalcem zobnega kamna, nato pa boste z rednim ščetkanjem lahko naprej vzdrževali higieno zob.

Postopek odstranjevanja zobnega kamna poteka v splošni anesteziji, da temeljito odstranimo tudi zobni kamen, ki se je nabral pod dlesnijo, saj je ta najnevarnejši za razvoj parodontalne bolezni.

Slika 1: Zobje psa pred čiščenjem zobnega kamna

Slika 2: Zobje psa po čiščenju zobnega kamna in izdrtju majavega 1. premolarja desno zgoraj  

Nuša Mole, dr. vet. med.

Najnovejši prispevki

Oznake